VPN vs Proxy: löydä paras palvelu tästä oppaasta 2024

VPN vs Proxy -vertailun avulla löydät parhaan palvelun 2024.  Kummatkin suojaavat käyttäjää identiteettivarkauksilta ja parantavat turvallisuutta verkossa. Kumpi on siis oikea valinta? Lue tämä opas ja valitse oikea palvelu juuri sinun tarpeisiin.

Kokeile ExpressVPN:ää nyt!
ExpressVPN - tuo turvallisuutta ja suojaa yksityisyyttä verkossa.

Hanki ExpressVPN vuodeksi 49 % alennuksella. Saat 3 kk kaupan päälle sekä 30 päivän rahat takaisin -takuun.

Artikkeli päivitetty: 22 toukokuu 2024

Mikä on VPN?

Jotta voimme paremmin vertailla Proxy tai VPN -palveluita, on hyvä tutustua niihin ensin tarkemmin yksittäin. Selvitetään ensin, mikä on VPN.

Mikä on VPN ja kuinka se toimii?

VPN on suomeksi virtuaalinen erillisverkko, joka on luotu turvaamaan käyttäjän yksityisyyden sekä lisäämään turvallisuutta verkossa. VPN luo salaisen tunnelin, jonka kautta tietosi kulkevat palvelimeen. IP-osoite piilotetaan ja saat uuden virtuaalisen sijainnin. Kaikki tietoliikenne reititetään uudelleen, tulipa se sitten sovelluksen tai selaimen kautta.

Proxy vs VPS

VPN:n käyttö on helppoa. Voit vain ladata ja asentaa sen käyttämällesi laitteelle ja pitää aina päällä. Voit käyttää VPN:ää millä tahansa yleisellä laitteella. Valitse sitten palvelin haluamastasi maasta ja paranna turvallisuutta uudella IP-osoitteella sekä salatulla suojauksella.

VPN:n hyödyt ja haitat

Koska voit hankkia uuden virtuaalisen sijainnin mistä päin maailmaa tahansa, on VPN erittäin suosittu apuväline georajoitusten kiertämiseen. Siten voit katsoa muiden maiden suoratoistopalveluiden sisältöä, kuten esimerkiksi Amerikan Netflixin tarjoamia ohjelmia.

Muuttamalla IP-osoitetta voit myös estää sensuuria tietyissä valtioissa. Jos olet siis aikeissa matkustaa vaikka Kiinaan, hanki VPN-palvelu jo ajoissa laitteelle, jotta Kiinan palomuurin kiertäminen onnistuu paikan päällä.

IP-osoitteen piilottaminen tarkoittaa myös sitä, että voit käyttää julkista Wifi-verkkoa turvallisin mielin. VPN tuo siis huomattavasti lisää turvallisuutta ja antaa täyden nimettömyyden netissä. Edes netin palveluntarjoaja ei pysty jäljittämään sinua saati sitten hakkerit.

VPN-palvelut ovat kuitenkin yleensä maksullisia ja ne saattavat hidastaa selausnopeutta. Ilmaiset VPN-palvelut ovat rajallisia eivätkä ne täytä kaikkia vaatimuksia. Niistä on yleensä enemmän haittaa kuin hyötyä, joten emme voi suositella niiden käyttöä.

VPN Proxy

VPN-protokollat

VPN-protokollan avulla määritellään, kuinka tieto kulkee laitteen ja palvelimen välillä. VPN-protokollia on useita. Voit valita seuraavien yleisimpien protokollien väliltä.

  • PPTP: tunnelointiprotokolla, jonka avulla voit parantaa turvallisuutta ja etäyhteyttä.
  • OpenVPN: avointa lähdekoodia ja SSL-salausta käyttävä protokolla, joka varmistaa yksityisyyden verkossa.
  • IKEv2/IPsec: menetelmä, jonka avulla voit luoda salausavaimen ja varmistaa suojatun yhteyden säilyvyyden.
  • L2TP/IPsec: tunnelointiprotokolla, jonka avulla voit tukea yksityisen verkon salausta.
  • WireGuard: salausprotokolla, jonka avulla voit parantaa virtuaalisen erillisverkon salausta.
  • SSTP: suojattu yhteys, jonka avulla voit parantaa nettiyhteyden turvallisuutta.

Siirry ExpressVPN
Erikoistarjous toukokuu 2024n loppuun asti

Mikä on proxy?

Selvitetään nyt puolestaan, mikä on proxy, jotta voimme vertailla VPN vs Proxy -kaksikkoa paremmin.

Mikä on proxy ja kuinka se toimii?

Proxy on välityspalvelin, joka piilottaa käyttäjän laitteen IP-osoitteen, mutta ei koko aktiivisuutta verkossa. Se toimii eräänlaisena porttina verkon ja käyttäjän välillä estämällä tai sallimalla pääsyn tietylle verkkosivustolle. Toisin kuin VPN, proxy ei kuitenkaan salaa kuljetettavaa tietoa.

Proxy tai VPN

Proxy voi toimia joko paikallisella reitittimellä (kuten julkiset Wifi-verkot), jolloin proxyn asetukset on valmiiksi määritelty tai etäpalvelimella, jolloin proxyn asetukset tulee määritellä itse.

Proxyn hyödyt ja haitat

Voit käyttää proxy-palvelinta maakohtaisten estojen kiertämiseen ja siten katsoa ulkomaalaisia striimauspalveluita. Kun yhdistät proxy-palvelimeen ja käytät selainta tai sovellusta, voit piilottaa identiteettisi muilta käyttäjiltä. Kolmannet osapuolet näkevät ainoastaan proxylle kuuluvan IP-osoitteen.

Proxyn käyttäminen onnistuu ilmaiseksi, mutta palvelin voi kuitenkin olla hieman hitaampi. Proxy piilottaa vain IP-osoitteen eikä kaikkia aktiviteetteja verkossa. Se myös toimi ainoastaan yhdellä sovelluksella tai selaimella samaan aikaan.

Voit selata nettiä anonyymisti ja varmistaa, että nettiin ladatut yksityiset tiedostot ovat ainoastaan sallittujen käyttäjien käytettävissä. Proxy on erinomainen apuväline koulun tai yrityksen verkkosivustojen käytön estämiseen.

Proxy VPN

Proxy-palvelimen tyypit

Proxy-palvelimia on VPN:n tavoin erityyppisiä ja tässä niistä yleisimmät.

  • SOCKS5: sopii nopeutensa vuoksi striimaukseen sekä pelaamiseen.
  • HTTP: sopii erityisesti verkkoliikenteeseen. Voit kiertää georajoitukset ja käyttää verkkopankkia turvallisesti.
  • Transparent: voit estää haluamaasi sisältöä verkossa esimerkiksi koulussa, yrityksessä tai kotona.

VPN vs Proxy

Miten Proxy tai VPN suoriutuvat alla olevissa kategorioissa? Lue tekemämme Proxy vs VPN -vertailu ja selvitä palveluiden erot.

Turvallisuus

VPN salaa palvelimeen lähetettävän ja palvelimesta vastaanotettavan tiedon. Proxy ei salaa tietoa ja sillä on vähemmän sisäänrakennettuja turvallisuusmenetelmiä. Palvelimeen kulkevat tiedot sisältävät yhä jäljitettävää tietoa, jonka perusteella sinut voidaan identifioida. Näin ollen kun käytät proxy-palvelinta, yksityisyytesi tai tietosi eivät pysy suojassa ja olet altis verkon uhille.

Nopeus

Proxy ja VPN voivat molemmat hidastaa yhteysnopeutta. VPN on kuitenkin todennäköisesti hitaampi. Tämä johtuu kuitenkin siitä, että VPN:n täytyy salata palvelimeen lähetettävät tiedot. Kyseessä on paljon turvallisempi menetelmä, vaikka se hidastaisikin yhteysnopeutta hieman enemmän. Suosittelemme valitsemaan luotettavan VPN-palvelun, jonka avulla voit varmistaa nopeuden pysyvän vakaana ja hyvänä.

Helppokäyttöisyys

Onko VPN tai Proxyn käytössä haasteita? VPN on huomattavasti helppokäyttöisempi kuin proxy ja sen käyttö onnistuu myös aloittelevilta käyttäjiltä. Voit vain ladata VPN-sovelluksen mille tahansa laitteelle ja yhdistää palvelimeen. Proxy on puolestaan softwaVPre, joka tulee asentaa tietokoneelle. Sen tekeminen on hieman haastavampaa ja sopii paremmin edistyneemmille käyttäjille.

Hinta

VPN-palvelun hankkimiseen tarvitaan tilaus. Emme suosittele ilmaisten VPN-palveluiden käyttöä niiden sisältämien riskien vuoksi. Ilmaisten VPN-palveluiden ominaisuudet ovat rajalliset ja ne myyvät tietosi eteenpäin kolmansille osapuolille. Proxy-palvelinta käytettäessä joudut maksamaan vain kertamaksun.

VPN vs Proxy -yhteenvetotaulukko

Alla lyhyt yhteenveto VPN vs Proxy -vertailun voittajista ja häviäjistä ominaisuuksien perusteella.

OMINAISUUDET VPN Proxy
Turvallisuus ja yksityisyys Voittaja Häviäjä
Nopeus Häviäjä Voittaja
Helppokäyttöisyys Voittaja Häviäjä
Hinta Häviäjä Voittaja

Kenelle VPN sopii?

Proxy tai VPN -palvelimet sisältävät erilaisia ominaisuuksia. Kenen siis kannattaisi valita VPN-palvelu? Jos haluat käyttää suojausta useammalla kuin yhdellä laitteella, on VPN oikea valinta. Yksityisyyden suojauksella ja turvallisuudella on myös tärkeä merkitys nykyaikana. VPN antaa käyttäjille kokonaisvaltaisemman suojauksen.

VPN salaa kaiken verkossa tapahtuvan aktiviteetin eivätkä henkilökohtaiset tietosi ajaudu vääriin käsiin. Mikäli tämä on sinulle tärkeää, on suositeltavaa hankkia maksullinen VPN-palvelu. Voit asioida verkkopankissa tai suorittaa ostoksia verkossa huoletta.

Siirry ExpressVPN
Erikoistarjous toukokuu 2024n loppuun asti

Kenelle Proxy sopii?

Kun on kyse proxy vs VPN -vertailusta, on hyvä selvittää palveluiden erot voidaksesi tehdä päätöksen näiden kahden palvelun väliltä. Alla vinkit siihen, kenen kannattaa hankkia proxy VPN:n sijaan.

Jos haluat ainoastaan piilottaa IP-osoitteesi eikä sinua haittaa saman laitteen käyttäminen selaimella tai sovelluksella, voit ottaa käyttöön proxy-palvelimen. Sinun ei tarvitse myöskään huolehtia yhteysnopeuden hidastumisesta tai maksullisesta tilauksesta, sillä ilmainen proxy ajaa hyvin tätä asiaa ja suoriutuu tästä yksinkertaisesta tehtävästä.

VPN ja Proxy

UKK – usein kysytyt kysymykset

Olemme listanneet usein kysyttyjä kysymyksiä Proxy vs VPN -vertailuun liittyen. Tutustu kysymyksiin ja vastauksiin alta.

Mikä on paras VPN 2024?

Paras VPN 2024 on arviointimme perusteella ExpressVPN. Vertailimme lukuisia eri VPN-palveluita keskenään ja teimme niistä parhaiden VPN-palveluiden listan. Menestyksen kriteereinä olivat muun muassa nopeus, asiakaspalvelun laatu, ominaisuudet, palvelinten määrä ja sijainti sekä turvallisuus. Voit tutustua parhaiden VPN-palveluiden listaan alta.

Paras Kaikki Aika 1 ExpressVPN-arvostelu 2024
9.8
2 CyberGhost VPN kokemuksia 2024
9.5
3 IPVanish -arvostelu 2024
9.2
4 Private Internet Access Kokemuksia 2024
9
5 NordVPN kokemuksia 2024
8.5

Kuten jo totesimme, on paras VPN kuitenkin ExpressVPN. Tutustu ExpressVPN:ään ja kokeile palvelua maksutta 30 päivän ajan.

Kumpi on parempi: proxy tai VPN?

Proxy vs VPN -vertailussa parempi valinta on VPN. Se on täydellinen kokonaisuus, joka suojaa käyttäjää sekä salaa käyttäjän yksityisyyden verkossa. VPN:llä on useita sisäänrakennettuja ominaisuuksia, joita proxy ei pysty tarjoamaan. Tästä syystä ja turvallisuuden parantamiseksi on suositeltavaa valita VPN.

Kumman käyttö on edullisempaa: proxy tai VPN?

Proxy vs VPN -vertailun halvemman ratkaisun tarjoaa proxy. Voit käyttää proxy-palvelinta yhdellä kertamaksulla, kun taas VPN-palvelun käyttöön tarvitaan maksullinen tilaus. Ilmaisia VPN-palveluita on toki myös tarjolla, mutta emme suosittele sellaisen käyttöä. Siihen sisältyy nimittäin omat riskinsä, joiden ottaminen ei kannata.

Kuinka turvallinen proxy on?

Proxyn käyttö on yleisesti ottaen turvallista. Ne ovat luotettavia ja nopeita tarjoten nimettömyyden netissä. Mutta on myös poikkeuksia. Pahojen proxy-palvelinten erottaminen on kuitenkin vaikeaa. Proxy ei kuitenkaan salaa kaikkea tietoliikennettä, toisin kuin VPN. Et siis ole suojassa kolmansilta osapuolilta, joten älä käsittele arkaluonteista tietoa proxy-palvelimen kanssa.

Onko VPN proxy-palvelinta hitaampi?

VPN on proxy-palvelinta hitaampi, sillä se salaa kaiken tietoliikenteen, minkä käsittelyyn kuluu enemmän aikaa. Tämä on kuitenkin positiivinen asia ja voit olla varma, että pysyt anonyyminä netissä. Proxy on siis nopeampi ja sopii erinomaisesti yksinkertaisempiin toimiin.

Tarvitsetko molemmat VPN ja proxyn?

Et tarvitse kumpaakin palvelua, vaan voit valita Proxy tai VPN. Mikäli valitset proxyn, on kuitenkin suositeltavaa hankkia VPN, sillä proxy ei pysty läheskään samanlaisiin tehtäviin. Mikäli valitset VPN:n, ei proxyn hankkiminen ole välttämätöntä. Suosittelemme kuitenkin valitsemaan molemmat Proxy vs VPN. Näin saat parhaan mahdollisen suojan.

VPN vs Proxy: yhteenveto

Kysymys kuuluu siis: kumpi kannattaa hankkia, proxy tai VPN?

Proxy vs VPN -kaksikosta VPN tarjoaa paremman yksityisyyden suojan ja turvallisuuden, kuin proxy-palvelin. Tämä johtuu siitä, että palvelimeen välitettävät tiedot kulkevat salatun tunnelin kautta. Proxy puolestaan kuljettaa tiedon välikäden kautta, mutta se ei välttämättä tarjoa minkäänlaista lisäsuojaa.

VPN sisältää myös monipuolisia ominaisuuksia, joista on enemmän hyötyä kuin pelkän proxyn käytöstä. Mikäli sinulla on VPN, et tarvitse proxy-palvelinta. Jos haluat kuitenkin maksimoida turvallisuuden verkossa, hanki molemmat VPN vs Proxy!

On totta, että proxyn käyttö on mahdollista ilmaiseksi, mutta voiko turvallisuuden ja yksityisyyden suojaamiselle asettaa hintaa? Suosittelemme kokeilemaan VPN-palvelua ja erityisesti suosikkiamme ExpressVPN:ää.

ExpressVPN on luotettava ja turvallinen vaihtoehto, joka salaa tiedot ja kiertää georajoitukset sekä sensuurin. Se on myös nopea ja helppokäyttöinen.

Hanki ExpressVPN nyt ja säästä 49 %! Saat vuoden tilauksen tarjoushintaan sekä kolme kuukautta kaupan päälle. Voit myös testata palvelua ilmaiseksi 30 päivän rahat takaisin -takuun avulla. Kokeile jo tänään ja varmista, että saat parhaan tarjouksen!

Avatar photo

Kattan asiantuntemuksen ansiosta Internet-liittyvissä aiheissa hän, taitava turvallisuustutkija, pyrkii antamaan merkittävän panoksen tälle verkkosivustolle ja palauttamaan yhteisölle. Hänellä on online-turvallisuustodistus, joka rikastuttaa hänen taustaansa ja tietämystään alalla. Kaikki tiedustelut tai yhteistyömahdollisuudet voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen katta@privacyonline.fi.

Kuulemme mielellämme ajatuksesi

Jätä kommentti

PrivacyOnline.fi