Tor vs VPN: Kumpaa kannattaa käyttää vuonna 2024?

Kumpi voittaa VPN vs Tor -vertailussa? Saat siihen vastauksen tässä Tor vs VPN vs proxy -palveluita vertailevassa artikkelissa. Jos olet tutustunut jo hieman tarkemmin aiheeseen etukäteen, tiedät varmasti, että molempia käytetään yksityisyyden suojaamiseen sekä tietojen salaamiseen nettiä käytettäessä. Ne eivät kuitenkaan toimi samalla tavalla ja on tärkeää tietää, kumpi soveltuu paremmin juuri sinun tarkoitukseen. Jatkathan siis tämän Tor versus VPN -artikkelin lukemista, niin opit lisää VPN vs Tor browser hyödyistä ja haitoista.

HANKI ExpressVPN
Hanki markkinoiden paras VPN ExpressVPN:llä 49 % alennuksen

Luotettava ja laadukas ExpressVPN tarjoaa 30 päivän rahat takaisin -takuun. Tilaa vuodeksi ja saat kolme kuukautta ilmaiseksi.

Artikkeli päivitetty: 5 heinäkuu 2024

Mikä on Tor ja kuinka se toimii?

Ennen kuin sukellamme syvemmin Tor VPN -vertailuun, haluamme kertoa hieman enemmän Tor-selaimesta ja siitä, kuinka se auttaa suojautumaan vakoilulta ja tarkkailulta.

Tor on lyhenne englanninkielisistä sanoista ”The Onion Router” (sipulireititin). Se oli selaimen alkuperäinen työnimike. Sitä kutsutaan sipulireitittimeksi, koska tieto ponnahtelee virtuaalisten tunneleiden lukuisten kerrosten läpi ennen viimeisen päämäärän saavuttamista. Tällainen tekniikka on hyvin tehokasta, kun pyritään estämään nettisivustoja tarkkailemasta selaimella tekemiäsi aktiviteetteja ja sensuroimasta tiettyä sisältöä ja sivustoja, jotka ovat muuten estettyjä maan alueen sisällä.

vpn vs tor

Tor-selaimen käyttäminen auttaa myös välttymään liikenneanalyysiltä. Tämä tarkoittaa sitä, että identiteettisi ja sijaintisi tallennetaan tarkkailemalla antamiasi tietoja sekä sivustoja, joilla vierailet. Yksityiset viestit kavereiden, perheenjäsenten ja työkavereiden kanssa voidaan myös siepata ja purkaa niiden salaus. Kaikki tämä voi tapahtua ilman, että olet edes tietoinen siitä.

Tor-selain toimii seuraavalla tavalla: kun etsit jotakin netissä käyttäen Toria, yhdistyy selain satunnaiseen palvelimeen (jota kutsutaan vapaaehtoisten käyttäjien operoimaksi nodeksi). Node siirtää antamasi pyynnön seuraavalle nodelle ja sitten seuraavalle ja niin edelleen. Se käy läpi useita nodeja ennen viimeistä kohdetta. Kun tarvitsemasi tieto on saatavilla, ”hyppää” se sitten takaisin luoksesi samanlaisen prosessin välityksellä.

Voit ladata Torin selaimen omilla nettisivuilla. Se on ilmainen ja helppo asentaa mille tahansa laitteelle. Ei haittaa, vaikka olisitkin aloittelija tai vierastaisit tekniikan käyttämistä. Tutustumme seuraavaksi Tor versus VPN -artikkelissa Torin ominaisuuksiin.

Siirry ExpressVPN
Erikoistarjous heinäkuu 2024n loppuun asti

VPN vs Tor: mitkä ovat Torin hyödyt ja haidat?

Tässä vielä joitakin Torin hyödyllisiä ominaisuuksia, joita olemme koonneet tähän Tor vs VPN vs proxy -artikkeliin. Tor on useiden vapaaehtoisten operoima, eikä yksityisen yrityksen omistama. Hallituksen on siis vaikea sulkea sitä. Sen avulla pääset käsiksi maarajoitusten estämään sisältöön, sillä se kätkee käyttäjän oikean IP-osoitteen ja sijainnin. Voit ladata Torin ilmaiseksi, eikä sen asentaminen ole vaikeaa. Seuraa vain latauksen jälkeen näytölle tulevia ohjeita ja olet valmis käyttämään selainta.

tor versus vpn

Mutta onko Torilla jotain haittapuolia? Ilman HTTPS-yhteyttä tietosi paljastuu viimeiselle nodelle, joka käsittelee tietoja. Tor versus VPN -vertailussa Tor on myös hitaampi, sillä tieto käy läpi lukuisia palvelimia eri kaistanleveydellä. Tiedostojen tallentaminen voi olla riskialtista, sillä se ei suojaa sinua niiden mahdollisesti sisältämiltä haitallisilta ohjelmilta.

Mikä on VPN ja kuinka se toimii?

Seuraavaksi tässä Tor browser vs VPN -vertailussa tutustumme VPN:n toimintaan ja hyötyihin. VPN toimii eri tavalla Toriin verrattuna, joka hyppii eri kerrosten välillä tarkkailun estämiseksi. VPN antaa käyttäjälle dynaamisen IP-osoitteen, jonka se lainaa VPN-palvelimelta. Sitten se salaa palvelimen ja tietokoneen välisen yhteyden. Jos hakkeri siis yrittää selvittää käyttämäsi IP-osoitteen ja siten paikantaa sijaintisi, näkee hän vain eri IP-osoitteen, joka muuttuu jokaisella kerralla.

Mitä tulee Tor vs VPN vs proxy -vertailuun, on VPN paljon turvallisempi kuin proxy (eli välityspalvelin), sillä se salaa tiedon ja jotkut palveluntarjoajat eivät pidä lokitietoja aktiviteeteista. Koska voit lainata mitä tahansa IP-osoitetta ympäri maailman, saat myös pääsyn sisältöön, joka on saatavilla vain kyseisessä maassa. VPN:n käyttäminen on siis hyvin suositeltavaa ja kätevää.

Siirry ExpressVPN
Erikoistarjous heinäkuu 2024n loppuun asti

VPN vs Tor: mitkä ovat VPN-palvelun hyödyt ja haidat?

Tor versus VPN -vertailussa seuraavana tarkastellaan VPN-palvelun hyötyjä. Se takaa sataprosenttisen varman käyttöasteen, sillä VPN-yritykset ovat vastuussa verkon ylläpitämisestä ja toiminnasta – varsinkin maksettujen palveluiden kohdalla. Se mahdollistaa pääsyn maakohtaisilla rajoituksilla estettyjen suoratoistopalveluiden sisältöön. VPN suojaa selaimen lisäksi myös kaikkia muita verkkoyhteyksillä toimivia toimintoja, kuten tiedostojen lataamista. Tor versus VPN -vertailussa nopeuden voittaa helposti VPN, sillä tieto menee suoraan vain yhteen VPN-palvelimeen. Ilmaisia VPN-palveluita on myös tarjolla, mutta kehotamme olemaan varovaisia niiden suhteen.

Mitä haittaa VPN-palvelusta voi mahdollisesti olla? Jotkut VPN-palvelut pitävät lokia niiden käytöstä. On siis tärkeää valita palvelu, joka ei tee niin. Ilmaisista VPN-yhteyksistä voi myös olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Kerromme tästä lisää seuraavassa Tor versus VPN -osiossa.

VPN vs Tor: ilmaisten VPN-yhteyksien käyttäminen

Kuten jo mainitsimme aikaisemmin Tor vs VPN vs proxy -vertailussa, voi ilmaisten VPN-palveluiden käyttäminen koitua haitaksi hyötyjen sijaan. Tietosi voidaan kaupata kolmansille osapuolille, jotka ovat valmiita tarjoamaan niistä suurimman hinnan palveluntarjoajalle. Näin et joudu itse maksamaan palvelusta rahassa, mutta turvallisuutesi ei ole taattu ja sen hinta voi tulla lopulta kalliimmaksi kuin mitä ajattelit.

Mikäli olet kiinnostunut käyttämään suoratoistopalveluita, joiden katsomisen maakohtaiset rajoitukset estävät, ei ilmainen VPN välttämättä kykene siihen. Ne eivät nimittäin ole yhtä tehokkaita, kuin maksulliset VPN-yhteydet. Emme siis voi taata niiden käytön turvallisuutta tai toimivuutta. Näin ollen emme suosittele käyttämään ilmaisia VPN-palveluita, vaan turvautumaan ennemmin ExpressVPN:än kaltaisten maksullisten ja tehokkaiden VPN-palveluiden taattuun suojaan sekä toimivuuteen Tor vs VPN vs proxy -palveluita vertailtaessa.

VPN vs Tor: Kumpaa kannattaa käyttää?

Kuten huomaat, kaikilla palveluilla Tor vs VPN vs proxy -vertailussa on samankaltaisia ominaisuuksia. Ne muun muassa piilottavat todellisen IP-osoitteen ja antavat mahdollisuuden käyttää sijainnin perusteella estettyä sisältöä. Parasta Torissa on se, että se tarjoaa täydellisen anonymiteetin netissä. Se on täydellinen apuväline käyttäjille, jotka ottavat osaa sosiaalisesti herkkiin aiheisiin verkossa käytävissä keskusteluissa, kuten politiikkaan, syrjintään tai vastaavaan.

tor vs vpn vs proxy

Torin miinuspuolena on kuitenkin se, että se on paljon hitaampi Tor versus VPN -vertailussa. Koska IP-osoite käy läpi useita kerroksia, hidastaa se verkon käyttöä huomattavasti. Siten Tor ei ole hyvä vaihtoehto, mikäli haluat tehdä suurta kaistanleveyttä vaativia aktiviteetteja, kuten striimausta tai tiedostojen jakamista. Lisäksi se suojaa käyttäjää ainoastaan selainta käytettäessä, joten jos lataat sovelluksia tai tiedostoja, ei se pysty estämään mahdollisia haitallisia ohjelmia, joita ne saattavat sisältää.

VPN puolestaan on äärimmäisen turvallinen, koska kaikki netissä tekemäsi aktiviteetit pysyvät suojattuina. Sen lisäksi, että pääset katsomaan muiden maiden näyttämiä suoratoistopalveluita kätkemällä oikean IP-osoitteen, on se myös nopeampi ja paljon joustavampi tässä Tor vs VPN vs proxy -vertailussa.

Siirry ExpressVPN
Erikoistarjous heinäkuu 2024n loppuun asti

VPN vs Tor: Molempien käyttäminen yhdessä

VPN:ää on mahdollista käyttää yhdessä Torin kanssa ja mahtavinta on se, että on olemassa VPN-palveluita, jotka tarjoavat VPN Tor -ominaisuuden. Huomaathan kuitenkin, että vaikka yhdistät molemmat teknologiat, on se äärimmäisen turvallista, mutta myös todella hidasta.

Mikäli haluat maksimaalisen turvallisuuden ja anonymiteetin verkossa ja jos verkkoyhteytesi kestää sen, on VPN:n käyttäminen yhdessä Torin kanssa turvallinen vaihtoehto.

Alla lista VPN-palveluista, joista pidämme eniten yhdessä Torin kanssa. ExpressVPN on tämän Tor versus VPN -listan kärjessä.

Paras Kaikki Aika 1 ExpressVPN-arvostelu 2024
9.8
2 CyberGhost VPN kokemuksia 2024
9.5
3 IPVanish -arvostelu 2024
9.2
4 Private Internet Access Kokemuksia 2024
9
5 NordVPN kokemuksia 2024
8.5

VPN vs Tor: Miten ExpressVPN suoriutuu?

VPN vs Tor -listalla ensimmäisenä olevan ExpressVPN:n turvallisuusominaisuudet ovat hyvin kestävät ja hienostuneet. ExpressVPN on myös hyvin asiakaspalveluhenkinen, joten voit olla helposti yhteydessä tukeen ympäri vuorokauden. Palvelin ei siis ainostaan takaa turvallisuutta, vaan varmistaa myös, että asiakkaat pysyvät tyytyväisinä palveluun.

ExpressVPN sisältää huipputekniikkaa, kuten kevyen VPN-protokollan ja armeijatasoisen salauksen. Sillä on tiukka käytäntö lokitietoihin liittyen, eli se ei tallenna käyttäjän lokitietoja. Kukaan ei siis pysty tarkkailemaan netissä tapahtuvia aktiviteetteja – ei edes ExpressVPN itse. Sen avulla on mahdollista suorittaa tiedostojen jakamista ja striimausta vertaisverkossa (P2P). Voit käyttää sitä jopa viidellä laitteella vain yhden tilin kanssa. ExpressVPN:llä on yli 3000 palvelinta 94 eri maassa.

vpn tor

Se sisältää myös Onion over VPN -teknologian, joka toimii reitittämällä tiedot salatun VPN-palvelimen kautta ensin ja tekemällä sitten useita hyppyjä kerroksien läpi Torin kautta. Kun tiedot saavuttavat lopullisen päämäärän Torin nodista, on niiden jäljittäminen käyttäjään mahdotonta. Sinun ei tarvitse ladata Tor-selainta erikseen, koska Onion over ExpressVPN -ominaisuus mahdollistaa suoran pääsyn siihen.

Jos olet kiinnostunut navigoimaan verkon saloja, on ExpressVPN ihanteellinen ratkaisu sinulle. Mikäli käytät sitä yhdessä Torin kanssa, otathan huomioon verkon hidastumisen. Turvallisuus on kuitenkin taattu. Suosittelemme tutustumaan ExpressVPN:ään ja sen ominaisuuksiin klikkaamalla tässä Tor versus VPN -artikkelissa olevia linkkejä. Voit kokeilla palvelua vapaasti 30 päivän ajan ja päättää sitten, haluatko pitää VPN:n. Mikäli et, saat rahasi takaisin olemalla yhteydessä loistavaan asiakaspalveluun.

Siirry ExpressVPN
Erikoistarjous heinäkuu 2024n loppuun asti

VPN vs Tor: Yhteenveto

Olemme nyt tulleet yhteenvetoon Tor vs VPN vs proxy -palveluiden vertailussa. Kumpaa siis kannattaa käyttää – Toria vai VPN:ää? Torilla ja VPN:llä on kummallakin omat hyvät puolensa, mutta yhdistettynä ne takaavat huipputurvallisuuden. Sitä on vaikea päihittää. Mikäli verkkoyhteytesi on jo valmiiksi hidas tai teet suurta kaistanleveyttä vaativia tehtäviä, ei Torin käyttäminen välttämättä ole sinulle kannattavaa. Siinä tapauksessa parhaimman vaihtoehdon tarjoaa ExpressVPN, joka takaa turvallisuuden myös selaimen käyttämisen ulkopuolella ja on siinä mielessä monipuolisempi. Sen avulla saat myös tarvittaessa pääsyn Toriin Onion over VPN -ominaisuutta käyttäen.

Toivomme, että tästä Tor vs VPN vs proxy -artikkelista oli sinulle apua. Tutustuthan ExpressVPN:ään ja sen tarjoamiin hyötyihin tämän Tor vs VPN vs proxy -artikkelin linkkejä klikkaamalla.

Avatar photo

Kattan asiantuntemuksen ansiosta Internet-liittyvissä aiheissa hän, taitava turvallisuustutkija, pyrkii antamaan merkittävän panoksen tälle verkkosivustolle ja palauttamaan yhteisölle. Hänellä on online-turvallisuustodistus, joka rikastuttaa hänen taustaansa ja tietämystään alalla. Kaikki tiedustelut tai yhteistyömahdollisuudet voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen katta@privacyonline.fi.

Kuulemme mielellämme ajatuksesi

Jätä kommentti

PrivacyOnline.fi