Mikä on haittaohjelma ja miten siltä voidaan suojautua 2024?

Mikä on haittaohjelma ja miten voit suojata laitteesi siltä? Saat vastauksen tähän kysymykseen, kun luet alla olevan artikkelin, jossa paneudumme tällä kertaa haittaohjelmien uhkaan. Kerromme, mitä ovat haittaohjelmat ja mitä ongelmia ne voivat aiheuttaa laitteelle. Jatka lukemista, mikäli haluat tietää mitä tarkoittaa haittaohjelma ja oppia suojautumaan haittaohjelmilta.

Hanki tästä
Miten voit haittaohjelmilta suojata laitteesi siltä?

Malwarebytes suojaudu haittaohjelmilta viruksentorjuntaohjelman avulla. Suosittelemme kokeilemaan Malwarebytes -virustorjuntaohjelmaa haittaohjelmien poistamiseksi. Voit kokeilla tuotetta 30 päivän ajan ilmaiseksi

Artikkeli päivitetty: 22 toukokuu 2024

Mikä on haittaohjelma?

Oletko huolissasi digitaalisen maailman aiheuttamista tietomurroista ja omasta turvallisuudestasi netissä? Huoli on aiheellinen, sillä kyberrikollisuutta tapahtuu paljon ympärillämme ilman, että edes huomaamme sitä. Jotta voimme suojautua paremmin verkossa piileviltä uhilta, on ensin syytä selvittää millaisia uhkia voi olla olemassa.

Mitä tarkoittaa haittaohjelma? Haittaohjelmaa käytetään nimityksenä kaikille haitallisille ohjelmistoille, joiden avulla hakkerit pyrkivät vahingoittamaan tai hyödyntämään jollakin tavalla kyseistä ohjelmoitavaa laitetta, verkkoa tai palvelua. Haittaohjelman nimitys on suomennos englanninkieliselle termille ”malware”, joka puolestaan tulee sanoista ”malicious” (pahansuopa) ja ”software” (ohjelma) On tärkeää tietää, mitä ovat haittaohjelmat, jotta voit suojata laitteesi niiltä. Haittaohjelmilla voidaan kerätä tietoja käyttäjästä ja siten rikolliset voivat kiristää rahaa uhreilta. Ne voivat myös aiheuttaa huomattavaa vahinkoa laitteelle.

mikä on haittaohjelma

Haittaohjelmien historia

Tässä osiossa selvitämme, mistä se on saanut alkunsa. Haittaohjelmien taipale alkoi jo yli 30 vuotta sitten, kun hakkerit loivat vielä melko harmittomia viruksia. Niiden käyttö alkoi kuitenkin yleistyä räjähdysmäisesti 90-luvulla ja niiden valmistamisesta tai levittämisestä tehtiin uusi rikoslaki vuonna 1999. Haittaohjelmia on nykyään miljoonia ja eri virustorjuntaohjelmat pyrkivät pysymään ajan tasalla uusien haittaohjelmien syntymisessä. Näin voimme yhdessä taistella vahinkoa aiheuttavia hakkereiden ja talousrikollisten käyttämiä haittaohjelmia vastaan.

Siirry Malwarebytes

Mikä on haittaohjelma? Esimerkkejä haittaohjelmista

Millaisia tyyppejä haittaohjelmista on olemassa? Mitä ovat virukset madot troijalaiset vakoiluohjelmat ja kiristysohjelmat? Se selviää tässä osiossa, kun tutustumme mahdollisiin haittaohjelmatyyppeihin. Niitä on olemassa monenlaisia ja on tärkeää tietää eri haittaohjelmien erot. Kaikkien haittaohjelmien yleisenä tavoitteena on kuitenkin aiheuttaa jonkinasteista vahinkoa tai kiristää käyttäjää taloudellisesti. Selvitetään nyt.

Virus

Tämä on ehkä tunnetuin haittaohjelma ja vanhin kaikista. Virus lähetetään yleensä sähköpostin liitteenä arvaamattomalle sähköpostin lukijalle. Onkin syytä aina varmistaa, että sähköpostit tulevat luotettavasta lähteestä ennen niiden sisältämien linkkien avaamista. Linkit voivat nimittäin sisältää viruksen ja näin ollen virus pääsee tarttumaan laitteeseen.

Mato

Mitä tarkoittaa haittaohjelmana tunnettu mato? Mato on siitä ovela haittaohjelma, että se onnistuu helposti kopioitumaan koneelta toiselle. Se muistuttaa pitkälti virusta, mutta se voi levitä ilman minkäänlaista toimintaa käyttäjältä. Madot hyödyntävät tietoturva-aukkoja eivätkä itsessään aiheuta haittaa. Niitä kuitenkin käytetään apuvälineenä tietojenkalasteluun sekä muiden haittaohjelmien asentamiseen.

Mikä on haittaohjelma? Troijalainen

Troijalainen on haittaohjelma, joka naamioituu toisen sovelluksen tai ohjelmiston sisään. Siten harmiton sovellus saattaakin osoittautua haitalliseksi troijalaiseksi. Näin rikolliset pääsevät käsiksi käyttäjän henkilökohtaisiin tietoihin sekä tuhoamaan laitteen, kun harmittomalta vaikuttava sovellus on asennettu.

Vakoiluohjelma

Vakoiluohjelmat on suunniteltu nimensä mukaan vakoilemaan käyttäjää. Ne keräävät tietoa käyttäjästä ja seuraavat käyttäjän toimia ilman, että käyttäjällä on mitään tietoa vakoiluohjelman olemassaolosta. Sillä valvotaan myös laitteella tapahtuvaa viestintää.

Mainosohjelma

Saatko näytölle ponnahdusikkunoita tai välkkyviä mainoksia? Kyseessä on mainosohjelma, joka ilmestyy usein esimerkiksi maksuttoman palvelun hankkimisesta netissä. Niiden poistaminen voi olla hankalaa ja ne voivat olla toisinaan hyvinkin aggressiivisia. Mainosohjelmat eivät kuitenkaan varsinaisesti aiheuta vahinkoa laitteelle.

Kiristysohjelma

Kiristysohjelma on yksi kyberrikollisten eniten suosimista haittaohjelmista. Se nimittäin tuo rahaa hakkereille. Kiristysohjelma lukitsee laitteen ja salaa kovalevyllä olevat tiedostot. Sen jälkeen käyttäjältä pyydetään rahaa ponnahdusikkunassa tietokoneen uudelleen avaamiseksi ja tietojen palauttamiseksi. Kiristysohjelman poistaminen voi kuitenkin olla mahdollista ja lunnaita ei tule missään tapauksessa maksaa.

Mikä on haittaohjelma? Tiedostoton haittaohjelma

Tiedostoton haittaohjelma ei käytä apuna tiedostoja, vaan tarttuu laitteeseen aidon ohjelmiston kautta. Tiedostoton haittaohjelma ei siis jätä jälkiä, joten sen poistaminen tai havaitseminen voi olla vaikeaa.

Pelotteluohjelma

Pelotteluohjelman tavoitteena on nimenomaan pelotella ja saada käyttäjä uskomaan, että laite on joutunut tartunnan alaiseksi. Käyttäjä saa verkkoa selatessa viestin tartunnasta tai viruksesta. Näin käyttäjä hämätään ostamaan avuksi väärennetty sovellus, joka aiheuttaa oikeasti haittaa laitteelle.

Mikä on haittaohjelma? Rootkit

Rootkit on piilohallintaohjelma, jota käyttöjärjestelmän on vaikea havaita, sillä se naamioidaan hyvin. Rootkitin poistaminen voi myös osoittautua hankalaksi. Se antaa hakkerille pääsyn kaikkiin laitteella oleviin asetuksiin ja tiedostoihin sekä hallitsemaan laitetta etänä.

Kryptovaluuttahuijaukset

Kyseessä on virtuaalivaluuttahuijaus, jossa käyttäjä on sijoittanut rahansa väärälle sivustolle. Kryptovaluuttaa käytetään vasten käyttäjän tahtoa tai tämän tiedostamatta. Rahojen takaisin saaminen on hyvin epätodennäköistä.

Haitallinen mainonta

Haitallisella mainonnalla tarkoitetaan mainonnan kautta leviäviä haittaohjelmia. Tällaisia mainoksia lisätään yleensä luotettaville verkkokauppasivustoille. Sen takia niiden havaitseminen voi olla vaikeaa ja haittaohjelma pääsee leviämään.

mitä tarkoittaa haittaohjelma

Mikä on haittaohjelma ja kuinka se leviää?

Nyt kun tiedät, mitä ovat haittaohjelmat, tarkastellaan seuraavaksi kuinka ne pääsevät leviämään. Virukset leviävät yleensä sähköpostin välityksellä liitteen muodossa ja tietojenkalasteluyritykset voivat tapahtua myös tekstiviestitse. Haittaohjelmat voivat levitä myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi huomata haitallista mainontaa vierailemillasi sivustoilla, jotka ovat suosittuja käyttäjien keskuudessa. Joiden haittaohjelmien tavoitteena on kerätä tietoa käyttäjistä ja hallita käyttäjää laitteeseen asennetulla väärennetyllä sovelluksella tai ohjelmiston kautta leviävällä tartunnalla.

Mikä on haittaohjelma ja kuinka se havaitaan?

Mitä haittaohjelma voi tietokoneessasi tehdä ja kuinka se voidaan havaita? Joskus haittaohjelman havaitseminen on helppoa, mutta toisinaan käyttäjä ei huomaa sitä lainkaan. Haittaohjelmat osaavat siis olla ovelia ja tietojenkalastelu voi tapahtua arvaamatta. On kuitenkin tärkeää tarkkailla seuraavia merkkejä mahdollisen haittaohjelman tunnistamiseksi:

 • Laitteen toiminta hidastuu
 • Laitteella esiintyy ongelmia sammuttamisessa tai käynnistämisessä
 • Selain ohjaa sinut toiselle sivustolle, kun yrität vierailla haluamallasi sivustolla
 • Ohjelmien käynnistyminen itsestään
 • Varoitukset, joilla käyttäjää houkutellaan ostamaan palvelu tartunnan poistamiseksi
 • Toistuvat ponnahdusikkunat

Siirry Malwarebytes

Haittaohjelman poistaminen

Jotta voisit poistaa haittaohjelman, suosittelemme hankkimaan sitä varten haittaohjelmien torjuntaohjelman. Ne etsivät jatkuvasti epäilyttäviä sovelluksia ja ohjelmia ilmoittaen niistä sitten laitteen käyttäjälle. Sitten voit valita tuleeko kyseinen tiedosto poistaa vai säilyttää.

Kaikkia haittaohjelmia ei kuitenkaan voida aina poistaa ja tästä syystä onkin tärkeää pysyä jatkuvasti ajan tasalla viimeisimpien päivitysten ja virustorjuntaohjelmien suhteen. Suosittelemme kokeilemaan Norton 360 Antivirus -virustorjuntaohjelmaa haittaohjelmien poistamiseksi. Voit kokeilla tuotetta 30 päivän ajan ilmaiseksi klikkaamalla alla olevaa linkkiä. Pääset sen kautta palvelun omille verkkosivuille.

mitä ovat haittaohjelmat

Haittaohjelmilta suojautuminen

Haittaohjelmien välttäminen on tietenkin parempi keino, kuin niiden poistaminen. Näin ollen laite ei alunperinkään pääse saastumaan. Kun tiedät, mitä tarkoittaa haittaohjelma ja osaat tunnistaa sellaisen, on helpompaa suojautua sen aiheuttamalta uhalta. Tässä muutamia vinkkejä, joilla voit suojata laitteesi:

 • Jos pidät sähköpostin lähettäjää epäilyttävänä tai et tunnista lähettäjää, älä avaa viestiä tai varsinkaan sen sisältämää linkkiä
 • Älä vastaa sähköpostiviestiin, jossa pyydetään henkilökohtaisia tietojasi vaan täytä tietosi ja vaihda salasanasi aina kyseisen palvelun verkkosivustolla
 • Tarkista sivustolle johtavan linkin polku ennen sen klikkaamista
 • Älä klikkaa ponnahdusikkunoita ja vieraile vain tunnetuilla sivustoilla
 • Hanki turvallinen lisäosa selaimeen
 • Hanki VPN-palvelu
 • Ota varmuuskopioita tärkeistä tiedostoistasi ja järjestelmästäsi
 • Pidä laitteesi ja sovelluksesi päivitettyinä viimeisimpään versioon, sillä päivitykset tuovat lisäsuojaa
 • Kiinnitä huomiota sovellusten lataamiseen ja käytä vain virallisia sovelluskauppoja
 • Käytä vahvoja sekä ainutlaatuisia salasanoja ja vaihtele niitä usein

Nämä ovat hyvin perustavanlaatuisia vinkkejä haittaohjelmilta suojautumiseen, joita jokaisen on suositeltavaa noudattaa. Kun hankit vielä erillisen virustorjuntaohjelman ja tiedät, mitä tarkoittaa haittaohjelma, saat erinomaisen suojauksen laitteelle. Virustorjuntaohjelma ilmoittaa kutsumattomasta vieraasta ja tunnistaa mitä ovat haittaohjelmat. Haittaohjelmien skannaus tapahtuu yleensä automaattisesti, mutta voit myös käyttää ajastusta virustorjuntaohjelmasta riippuen. Sitten haittaohjelma voidaan poistaa ajoissa ennen kuin se ehtii aiheuttamaan vahinkoa.

Siirry Malwarebytes

Mikä on paras haittaohjelmien torjuntaohjelma?

Paras virustorjuntaohjelma tunnistaa mitä ovat haittaohjelmat ja poistaa ne välittömästi niiden havaitsemisen jälkeen. Se suojaa laitteen ja pitää käyttäjän henkilökohtaiset tiedot yksityisinä. Meidän mielestämme paras viruksentorjuntaohjelma on Norton 360 Antivirus. Se tarjoaa parhaan hinta-laatusuhteen kuluttajille. Se on tehokas ja hyvä suojaamaan laitetta. Skannaus tapahtuu nopeasti eikä hidasta laitteen toimintaa, mikä on tärkeää viruksentorjuntaohjelmaa valitessa.

Kirjoitimme kuitenkin arvostelun myös muista viruksentorjuntaohjelmista ja laitoimme torjuntaohjelmat järjestykseen. Voit lukea arvostelun tämän linkin kautta. Näet listan parhaista palveluista haittaohjelmien torjumiseen alla.

Yhteenveto

Mitä tarkoittaa haittaohjelma? On aika tehdä yhteenveto aiheesta ja selvittää mitä ovat haittaohjelmat. Kyseessä on yhteinen nimitys kaikille laitetta uhkaaville haitoille, joiden tavoitteena on aiheuttaa vahinkoa tai kalastella tietoa käyttäjistä. Tällaisia haittaohjelmia ovat muun muassa virukset, troijalaiset, madot, pelotteluohjelmat, vakoiluohjelmat sekä rootkit.

Haittaohjelmat voivat levitä esimerkiksi sähköpostin, USB-tikun tai asennettavien väärennettyjen sovellusten välityksellä. Mitä tarkoittaa haittaohjelmalta suojautuminen? On tärkeää ehkäistä haittaohjelmaa pääsemästä laitteelle, sillä haittaohjelman poistaminen ei ole usein helppoa. Sitä on myös toisinaan vaikea edes huomata. Sen takia suosittelemme lataamaan laadukkaan virustorjuntaohjelman, kuten suosikkimme Malwarebytes, joka havaitsee helposti mitä ovat haittaohjelmat ja poistaa ne sitten laitteelta. Nyt kun tiedät, mitä tarkoittaa haittaohjelma ja osat suojautua niiltä, voit selata nettiä turvallisemmin mielin. Toivottavasti tästä artikkelista oli hyötyä ja tunnistat jatkossa mahdolliset uhat, mitä ovat haittaohjelmat voineet aiheuttaa.

Avatar photo

Kattan asiantuntemuksen ansiosta Internet-liittyvissä aiheissa hän, taitava turvallisuustutkija, pyrkii antamaan merkittävän panoksen tälle verkkosivustolle ja palauttamaan yhteisölle. Hänellä on online-turvallisuustodistus, joka rikastuttaa hänen taustaansa ja tietämystään alalla. Kaikki tiedustelut tai yhteistyömahdollisuudet voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen katta@privacyonline.fi.

Kuulemme mielellämme ajatuksesi

Jätä kommentti

PrivacyOnline.fi