Mitä tarkoittaa kaksivaiheinen tunnistautuminen?

Tässä artikkelissa selvitämme, mitä tarkoittaa kaksivaiheinen tunnistautuminen sekä miksi 2FA on turvallisempaa kuin pelkän salasanan ja käyttäjätunnuksen käyttäminen. Jatka siis artikkelin lukemista, mikäli haluat saada vastauksen näihin kysymyksiin. Suojaa käyttämäsi palvelut paremmin tämän artikkelin ohjeiden avulla.

Hanki tästä
Opi kaikki 2FA:sta ja säilytä salasanasi 1Passwordessa

1Password on paras salasananhallintaohjelma aloittelijoille! Hanki alennus ja käytä palvelua riskittömästi 30 päivän ajan rahat takaisin -takuulla

Artikkeli päivitetty: 10 heinäkuu 2024

Mitä tarkoittaa kaksivaiheinen tunnistautuminen?

Ensin on syytä selvittää, miksi kaksivaiheinen tunnistautuminen on turvallisempaa. Kaksivaiheisella tunnistautumisella tarkoitetaan sitä, että voit kirjautua palveluun vähintään kahta eri tunnistautumistapaa käyttämällä.

Näin on helpompi estää hakkereiden tekemät kaappausyritykset, kun kirjautumaasi palveluun tarvitaan salasanan lisäksi myös ylimääräinen tunniste. Suojaathan siis kaikki henkilökohtaiset tilit kaksivaiheisella tunnistautumisella, sillä se vahvistaa niiden suojaustasoa.

Kaksivaiheiseen tunnistautumiseen voidaan käyttää käyttäjänimen ja salasanan lisäksi esimerkiksi matkapuhelimen sovellusta, vaihtoehtoista sähköpostiosoitetta, puhelinnumeroa tai biometristä tunnistetta (kasvoja, ääntä ja sormenjälkeä).

Nämä ylimääräiset menetelmät ovat syy siihen, miksi kaksivaiheinen tunnistautuminen on turvallisempaa ja kannattavaa.

kaksivaiheinen tunnistautuminen

Siirry 1Password

Miksi kaksivaiheinen tunnistautuminen on tärkeää?

Nyt kun tiedät, mitä tarkoittaa 2fa, voidaan tutustua paremmin sen merkitykseen. Mikäli haluat suojata yksityiset tietosi, on paras turvautua kaksivaiheiseen tunnistautumiseen, sillä se antaa lisäsuojan palveluihin kirjautumiseen.

Jos tilisi yritetään kaapata, ei sille kirjautuminen ole helppoa, sillä hakkeri tarvitsee salasanan lisäksi myös muun tunnistautumistavan. Se on siis tehokas tapa suojata käyttötilit hakkereilta, kalasteluyrityksiltä sekä hyökkäyksiltä.

Ilman fyysistä laitetta, johon saat koodin sekä ilmoituksen kirjautumisesta, hakkerit eivät pysty teeskentelemään olevansa tilin todellinen käyttäjä ja näin ollen tilisi pysyy suojattuna.

Suosittelemme ottamaan kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöön aina kun vain mahdollista. Suurin osa palveluista tarjoaa nykyään tämän ominaisuuden, jolla käyttäjää voidaan auttaa estämään tietoja joutumasta vääriin käsiin.

Mitä tarkoittaa kaksivaiheinen tunnistautuminen: tunnistusmenetelmät

Tiedät varmasti, kuinka salasanaa tai PIN koodia voidaan käyttää tilille kirjautumiseen, mutta mitä muita tunnistusmenetelmiä on, joilla käyttäjän henkilöllisyys voidaan varmistaa?

Tällaisia menetelmiä voivat olla esimerkiksi henkilöllisyystodistus, puhelimen sovellus tai biometrinen tunniste (sormenjälki, kasvot tai ääni).

Sijaintiin perustuvia tekijöitä ovat esimerkiksi laite, jolla kirjautumista yritetään sekä maa tai alue, jossa kirjautuminen tapahtuu.

Tämä kannattaakin ottaa aina huomioon ulkomaille matkustaessa, että sinulla on vaihtoehtoinen tapa varmistaa henkilöllisyys kirjautuaksesi sisään vaikka sähköpostipalveluun.

Mikäli kirjaudut kuitenkin samalla luotetulla laitteella kuin kotonakin, ei kirjautumisessa pitäisi olla ongelmia.

Siirry 1Password

Kuinka kaksivaiheinen tunnistautuminen toimii?

Miksi kaksivaiheinen tunnistautuminen on turvallisempaa ja kuinka se toimii? Yleensä kun kirjaudut käyttämääsi palveluun, pyydetään sinua täyttämään salasana ja käyttäjätunnus.

Tämä ei kuitenkaan ole paras tapa varmistaa, että kyseessä on oikea henkilö, sillä kuka tahansa voi kaapata nämä tiedot. Tästä syystä on otettu käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen, joka vaatii myös ylimääräisen tunnistusmenetelmän käyttöä.

Kyseessä on yleensä käyttäjälle vapaaehtoinen lisäominaisuus, mutta suosittelemme aina käyttämään kaksivaiheista tunnistautumista. Se on paras tapa parantaa suojausta.

Saat erillisen koodin vaihtoehtoiseen sähköpostiosoitteeseen, tekstiviestitse tai todennussovellukseen. Sitten voit kirjautua sisään yhdessä salasanan ja koodin avulla. Kaksivaiheinen tunnistautuminen perustuu tietoon (kuten salasana), omistamiseen (kuten mobiilivarmenne) ja henkilöä yksilöivään ominaisuuteen (kuten sormenjälki).

Nämä kolme erilaista tekijää ovat syitä siihen, miksi kaksivaiheinen tunnistautuminen on turvallisempaa kuin pelkän tiedon eli salasanan käyttäminen.

Huomaat varmasti itse eron kaksivaiheisen tunnistautumisen ja perinteisen tavan eli pelkän salasanan käytön välillä.

miksi kaksivaiheinen tunnistautuminen on turvallisempaa

Mitä tarkoittaa kaksivaiheinen tunnistautuminen: oikeat termit haltuun

Kaksivaiheinen tunnistautuminen on käytännössä katsoen kahden eri kategoriaa olevan tunnisteen käyttämistä. Eli kahta saman kategorian tunnistetta käyttämällä (kuten salasana ja turvallisuuskysymys) puhutaan vain perinteisestä kirjautumisesta.

Tämä johtuu siitä, että ne molemmat perustuvat tietoon, joten hakkeri voi saada ne helposti käsiinsä ja siitä huomaa, miksi kaksivaiheinen tunnistautuminen on turvallisempaa.

Siinä nimittäin vaaditaan myös toiseen tekijään – omistukseen tai henkilöä yksilöivään ominaisuuteen – perustuvaa tunnistautumista.

Biometrinen tunniste on kaikista turvallisin tapa, sillä vain käyttäjä itse voi tämän tarjota. Kasvonpiirteet, ääni ja sormenjäljet ovat kaikilla yksilöllisiä.

Siirry 1Password

Mitä tarkoittaa kaksivaiheinen tunnistautuminen: tunnistautumisen tyypit

Mitä erilaisia tunnistautumistyyppejä on oikein olemassa? Käyttäjä voi esimerkiksi saada koodin fyysisesti laitteelle tai todennussovellukseen. Niitä kutsutaan kertakäyttöisiksi salasanoiksi ja koodi vaihtuukin aina, kun kirjaudut sisään uudelleen.

Toinen tapa on käyttää infrastruktuuria tai sovellusta kirjautumisen todentamiseen. Tällöin yritys hyväksyy, prosessoi ja joko hylkää tai hyväksyy pyynnön ja käyttäjä pääsee kirjautumaan sisään.

Yritykset hyötyvät esimerkiksi Windows 10 -laitteella olevasta Windows Hello -järjestelmästä.

Tästä artikkelista voit myös lukea lisää salasanojen hallintaohjelmista, jotka auttavat tallentamaan sekä luomaan vahvoja salasanoja eri tileille.

Voit myös tallentaa henkilökohtaiset tiedot salasanojen hallintaohjelmaan käyttääksesi niitä vaikka nettilomakkeissa. Salasanojen hallintaohjelman käyttäminen on ehdottomasti suositeltavaa ja voit hankkia Dashlane-ohjelman alla olevasta linkistä.

Kuinka suojausavaimet toimivat?

Suojausavaimet ovat fyysisiä laitteita, kuten USB tai Bluetooth-laitteet. Ne tulee kuitenkin rekisteröidä ensin käyttöön. YubiKey on yksi suosituimmista vaihtoehdoista ja kyseessä on eräänlainen USB-laite, joka tukee kertakäyttöisiä salasanoja.

Siten voit vain asettaa YubiKey-tuotteen käyttämäsi laitteen USB-porttiin ja kirjautua sisään salasanalla. YubiKey luo uuden kertakäyttöisen koodin ja käyttäjä pääsee käsiksi tilin tietoihin.

Kertakäyttöinen salasana koostuu 44 merkistä ja on aina uniikki. Kun tämä voidaan vahvistaa, on kaksivaiheinen tunnistautuminen suojausavaimen avulla onnistunut.

Tämä tapa perustuu omistamiseen ja se on yksi lisäsyy siihen, miksi kaksivaiheinen tunnistautuminen on turvallisempaa, sillä hakkerin tulisi myös omistaa kyseinen USB-laite.

mitä tarkoittaa kaksivaiheinen tunnistautuminen

Kaksivaiheinen tunnistautuminen mobiililaitteilla

Mobiililaitteet tarjoavat myös mahdollisuuden käyttää kaksivaiheista tunnistautumista apuna kirjautumiseen. Voit esimerkiksi käyttää sormenjälkien, äänen tai kasvojen tunnistusta, kun omistat älypuhelimen.

Mikäli käytät tekstiviestiä tai puhelua vaihtoehtoisena tunnistautumisena, saat koodin puhelimeen sen kautta. Voit myös ladata erillisen todennussovelluksen puhelimeen, joka luo aina uuden koodin kirjautuessasi sisään haluamaasi palveluun.

Koodi näkyy sovelluksessa 30 sekunnin ajan ja vaihtuu sitten uuteen, mikäli et käytä sitä. Oikean koodin avulla pääset kirjautumaan palveluun ja palvelu vahvistaa henkilöllisyytesi tällä tavalla.

Mitä tarkoittaa kaksivaiheinen tunnistautuminen: ponnahdusilmoitukset

Ponnahdusilmoituksen avulla voidaan todentaa käyttäjän henkilöllisyys lähettämällä ilmoitus suoraan laitteella olevaan sovellukseen. Siten käyttäjä näkee, että kirjautumisyritys on tapahtunut ja hän voi joko hyväksyä tai hylätä pyynnön yhdellä napautuksella.

Tämä on hyvä tapa estää hakkereita kirjautumasta tilille, kun voit vain hylätä ponnahdusilmoitukseen tulevan pyynnön.

Riskinä on kuitenkin se, että käyttäjä vahingossa hyväksyy kirjautumisen hylkäämisen sijaan, kun on tottunut painamaan hyväksyntää itse sisään kirjautuessa. Näin ollen hakkerilla olisi mahdollisuus päästä käsiksi tilin tietoihin.

Siirry 1Password

Onko kaksivaiheinen tunnistautuminen turvallista?

Olemmekin jo sivunneet aihetta, miksi kaksivaiheinen tunnistautuminen on turvallisempaa. Se nimittäin lisää tietoturvaa merkittävästi, sillä salasanan ja käyttäjätunnuksen lisäksi vaaditaan myös kolmas menetelmä henkilöllisyyden vahvistamiseen.

Tämä vaikeuttaa huomattavasti hakkereiden toimintaa ja tietojenkalasteluyrityksiä. Saat myös tiedon yrityksestä kirjautua tilille, joten voit tarpeen vaatiessa reagoida siihen riittävän ajoissa. Käyttäjätilistä tulee kaikin puolin turvallisempi eikä se ole yhtä altis kolmansien osapuolten tekemille hyökkäyksille.

Kyseessä on kuitenkin lisäominaisuus ja suosittelemme siis aina valitsemaan tämän lisäominaisuuden käyttöön pelkän salasanan sijaan. Näin varmistat parhaan mahdollisen suojan käyttämillesi palveluille ja tileille.

Yhteenveto: mitä tarkoittaa kaksivaiheinen tunnistautuminen?

Nyt on aika tehdä yhteenveto kaikesta opitusta. Mitä tarkoittaa kaksivaiheinen tunnistautuminen ja miksi kaksivaiheinen tunnistautuminen on turvallisempaa? Jos kirjaudut palveluihin sisään pelkällä käyttäjätunnuksella ja salasanalla, on se oivallinen tilaisuus hakkereille kaapata tili ja varastaa henkilökohtaiset tietosi.

Kannattaa siis panostaa turvallisuuteen ja ottaa käyttöön 2fa. Se koostuu erilaisista tunnistautumismenetelmistä, kuten salasana, käyttämäsi laite ja biometriset tiedot.

Turvaa siis sosiaalisen median palvelut, Googlen palvelut ja muut tilitiedot salasanan lisäksi myös ylimääräisellä tunnistautumisella ja estä hakkereiden kaappausyritykset.

Tietoturvan taso paranee huomattavasti pienellä vaivannäöllä. Kiitos, että luit artikkelin. Toivottavasti opit lisää ja aloitat kaksivaiheisen tunnistautumisen niin kuin mekin, mikäli et ole sitä vielä tehnyt.

Avatar photo

Kattan asiantuntemuksen ansiosta Internet-liittyvissä aiheissa hän, taitava turvallisuustutkija, pyrkii antamaan merkittävän panoksen tälle verkkosivustolle ja palauttamaan yhteisölle. Hänellä on online-turvallisuustodistus, joka rikastuttaa hänen taustaansa ja tietämystään alalla. Kaikki tiedustelut tai yhteistyömahdollisuudet voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen katta@privacyonline.fi.

Kuulemme mielellämme ajatuksesi

Jätä kommentti

PrivacyOnline.fi